Mire jó az akupunktúra?

Az akupunktúra a holisztikus / teljes embert / kezelo gyógymódok közé tartozik. E kezelési móddal eloször találkozó páciensek gyakran hitetlenek, amikor a hosszú felsorolásokat olvassák arról, hogy az akupunktúra szinte minden szervünkre képes hatni. A nyugati
betegek különbözo szerveik szerint különbözo szakorvosokat szoktak felkeresni / mint szemészet, fülészet , reumatológia stb./ és kétkedést vált ki belolük az akupunktor, aki ezt egy személyben felvállalja.
Nyomatékosan meg kell jegyeznem a „felvállalással” kapcsolatban, hogy az akupunktúrás kezelés csak az „up to date”- azaz naprakész modern nyugati orvoslás diagnosztikájával egyesitve történhet.

A 1993-tól fotevékenységben gyakorolt akupunktúrás magánrendelésemen a legjobb eredményeket a következo kórelváltozásoknál értem el:

  • Testsúlycsökkentés /fogyás – amely kalóriaszámolás ill éhezés nélkül érheto el. Az elhízás különbözo okokból eredhet, ezért csak részletes állapotfelmérés utáni egyénre szabott kezelés lehet eredményes.

  • A különbözo mozgásszervi panaszok, izületi gyulladások, reumás fájdalmak, RA, PCP, lumbágo, arcidegzsába az esetek nagy részében tünetmentessé tehetoek.

  • Jól reagálnak az anyagcserezavarok is - mint a nem-inzulinos, kettes típusú vércukor emelkedéses betegségek, a noi ill. férfi hormonális / klimaxos zavarok, a merevedési zavarok, az impotencia legtöbb tipusa

  • Az emésztési zavarok többsége jól reagál / mint reflux, gyomorfájdalom, bélpanaszok./

  • Az allergiás és asztmás tünetek is enyhithetoek.

  • A szorongások, a foglalkozásból vagy családi környezetbol eredo stressz vagy pánik szindrómák általában jól befolyásolhatóak.

  • Ezen természetes gyógymódok az immunrendszert erosítik – így a daganatos betegek életminoségét is javitják.

Az akupunktúra hatását megsokszorozza még az általam alkalmazott egyéb természetes gyógymódok is / mint a homeopátia , szinterápia, mozgásprogram- tanácsadás és
a munkatársam által végzett kineziológia.

Röviden az akupunktúráról

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás része. A kutatók 3-tól 6 ezer éves múltra teszik ezt a kínai eredetu gyógymódot. A legenda szerint egy kínai harcosnak nyílhegy fúródott az alszárába, ettol megszunt a kínzó gyomorfájása és még három falunyi távolságot gyalogolt könnyedén. Kínaiul "zsen csin" (szúrás és moxa-kezelés), latinul „acus„ (tu) és „punctura„ (szúrás). Az egészség az élteto energia (qi vagy chi vagy ki) testünkben való szabad keringésétol függ. A keringetést az ellentétes poláris erok - a yin és a yang - tartják fenn, amelyek a kornyezettel, a makrokozmosszal is kapcsolatban vannak. Több, mint ezer olyan pont van a testfelületen, amely vezetékekben folytatódik, behálózza egész testünket és a mélybe hatolva továbbítja az információt (amelyet a hagyományos kinai tuszúrással vagy például a modern lézerterápiával válthat ki az akupunktor). Ezzel magyarázható az az elso hallásra hihetetlennek tuno hatás, hogy akupunktúrával minden szervünk igen sokféle funkcionális zavara, fájdalma kezelheto, az esetek többségében sikeresen.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkalmasnak tartja az akupunktúrát 104 különbözo betegégi tünet gyógyítására. Az igen széles skálából néhány példa: közönséges náthától kezdve, torokgyulladás, allergia, asztma, arcidegzsába, különféle izületi fájdalmak, lumbágó, emésztési zavarok, aranyeres panaszok, menstruációs panaszok, noi és férfi változáskori problémák, férfiak merevedési zavarai, impotencia, pszichés problémák, szorongás, idegesség, hangulati zavarok, álmatlanság, testsúly-csökkentés (fogyasztás), a szervezet immunállapotának javítása, ún. idosebb - kori cukorbetegség, rákbetegek életminoségének javítása.
A speciális lyuk nélküli tuk beszúrása után az energia-áramlás változását a páciens érdekes bizsergés-szeru érzésekkel éli meg, csak néhány "túlérzékeny" személy érez átmeneti fájdalmat. Az akupunktúrának azonban nagy elonye az, hogy nemkívánatos mellékhatást, szövodményt csak nagyon kivételesen okoz. Utóbbi években tuszúrás nélküli technikák is rendelkezésre állnak - mint a lézer, elektromos-, magnetikus-, ultrahangos akupunktúra. Létezik homeopátiával kombinált akupunktúra is. A szakérto akupunktor orvos képes eldönteni, hogy melyik módszer melyik betegnél javasolt.
A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 1998-as állásfoglalása szerint az akupunktúra tudományosan is megalapozott gyógymód lett, amely kezd beépülni a modern orvostudományba. Csak a "keleti" és a "nyugati" orvoslás együtt, egymást kiegészítve lehet a jövo gyógyításának módja.

 

Medical Info Media partner